Cum să evaluezi relația dintre DNSH și ESG

Află cum DNSH și ESG pot colabora pentru a ridica sustenabilitatea și conformitatea corporativă în mediul de afaceri dinamic de astăzi

În timp ce principiul “Nu provoca prejudicii semnificative" ~ "Do No Significant Harm" (DNSH) este intrinsec legat de domeniul mediului al strategiilor de Mediu, Social și Guvernanță (ESG), principiile sale se extind dincolo de acțiunile de mitigare și adaptare necesare conform Cadrelor ESG.  
Să investigăm principiul DNSH și modul în care este integrat în strategia ESG a unei companii. 

 

Înțelegerea DNSH în contextul ESG

Pornit din Taxonomia Uniunii Europene, principiul DNSH prescrie că activitățile de afaceri care contribuie în mod substanțial la un obiectiv de mediu nu ar trebui să dăuneze altor obiective definite pentru a asigura o luare în considerare echilibrată și cuprinzătoare a tuturor dimensiunilor de sustenabilitate. 

6 obiective de mediu

Taxonomia UE delimitează șase obiective de mediu care formează colectiv un cadru pentru integrarea sustenabilității mediului în strategiile corporative, în scopul de a ghida practicile de afaceri și investițiile durabile: 

  1. Reducerea schimbărilor climatice, concentrându-se pe reducerea emisiilor și trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon 

  2. Adaptarea la schimbările climatice, încurajând reziliența împotriva impactului climatic

  3. Utilizarea și protecția durabilă a resurselor de apă și marine, punând accentul pe conservarea mediilor acvatice

  4. Tranziția către o economie circulară, promovând reducerea deșeurilor și eficiența resurselor

  5. Prevenirea și controlul poluării, având ca obiectiv minimizarea poluanților mediului înconjurător

  6. Protejarea și restaurarea biodiversității și ecosistemelor, pledând pentru protejarea și
    recuperarea habitatelor naturale și a speciilor

Când vine vorba de DNSH, aplicarea principiului este strâns legată de obiectivele de reducere și adaptare la schimbările climatice: 

  • Pentru reducerea schimbărilor climatice, activitățile trebuie să demonstreze că nu numai contribuie la reducerea emisiilor sau îmbunătățirea capturării acestora, ci și că nu dăunează semnificativ celorlalte cinci obiective de mediu. De exemplu, un proiect de energie regenerabilă trebuie să arate că nu afectează negativ biodiversitatea sau nu duce la poluarea semnificativă a apei. 

  • Pentru adaptarea la schimbările climatice, principiul DNSH asigură că acțiunile întreprinse pentru a crește rezistența la schimbările climatice nu compromit celelalte obiective. De exemplu, un proiect de adaptare a infrastructurii nu ar trebui să ducă la consum excesiv de apă sau să perturbe ecosistemele locale. 

Acum că am contextualizat principiul DNSH și am descris mecanismele sale, să explorăm procesul de integrare a DNSH în ESG. 

 

Integrarea strategică a principiului DNSH în ESG 

Incorporarea principiului DNSH în cadrul ESG al unei companii solicită o abordare structurată.  

Începând prin dezvoltarea unor politici DNSH explicite care sunt strâns aliniate cu obiectivele ESG ale organizației, companiile trebuie să delimiteze ce constituie un prejudiciu semnificativ, să evidențieze domeniile de risc potențiale și să articuleze strategii pentru a preveni astfel de riscuri.  

În această fază, implicarea unui spectru larg de părți interesate - inclusiv angajați, investitori, comunități locale și furnizori - este crucială pentru obținerea unor perspective diverse asupra priorităților ESG și a posibilelor prejudicii, promovând un angajament comun față de principiul DNSH. 

Strategic, o companie trebuie să efectueze o evaluare detaliată a riscurilor, susținută de o analiză a materialității, pentru a identifica și prioritiza riscurile asociate prejudiciului semnificativ, asigurându-se că strategiile companiei sunt receptive la preocupările părților interesate și la relevanța afacerii.  

Un ajutor pentru acest demers vine din partea Uniunii Europene, care a dezvoltat o platformă pentru a ghida procesul de înțelegere a alinierii unei activități economice la criteriile SCC, DNSH și MSS: navigatorul Taxonomiei UE 

Odată ce o companie și-a identificat riscurile și a definit indicatorii cheie de performanță (KPI-uri) și documentația de conformitate specifică activității și pertinentă pentru DNSH, următorul pas implică integrarea acestor elemente în cadrul de monitorizare și raportare ESG. 

O astfel de integrare asigură că respectarea companiei față de criteriile de sustenabilitate și ESG nu este doar documentată, ci și monitorizată activ și raportată pentru a fi aliniată cu cerințele reglementărilor. 

 

Concluzie

Călătoria de integrare a principiilor DNSH nu este una statică; solicită îmbunătățiri continue. Companiile sunt încurajate să rămână flexibile, să abordeze noi perspective și să-și adapteze strategiile pentru a reflecta cele mai recente practici de sustenabilitate și așteptările părților interesate. Acest proces dinamic nu este doar despre reducerea riscurilor - este și despre poziționarea companiei pentru a valorifica noile oportunități care apar în peisajul în continuă schimbare al sustenabilității. 

Latest articles