Comparativ cu IMM-urile, conform Directivei 2014/95/UE, companiile mari au mai multe informații de publicat referitoare la aspecte de mediu și sociale, tratamentul angajaților și respectarea drepturilor omului, corupție și mită, diversitate în consiliile de administrație ale companiilor (în ceea ce privește vârsta, genul, educația și experiența profesională).
NFRD își propune să ofere un cadru cuprinzător de raportare corporativă cu informații calitative și cantitative pentru a facilita evaluarea impactului și riscurilor de sustenabilitate ale companiilor.
În urma unei revizuiri a consultării NFRD care s-a încheiat în iunie 2020, Comisia Europeană a emis o propunere de Directivă privind Raportarea Corporativă privind Sustenabilitatea (CSRD) la 21 aprilie 2021. Propunerea Comisiei Europene extinde sfera cerințelor NFRD pentru a include toate companiile mari, indiferent dacă sunt listate sau nu, fără pragul anterior de 500 de angajați. Această schimbare extinde sfera entităților de la 11.600 la 49.000 și înseamnă că toate companiile mari sunt responsabile public pentru impactul lor asupra oamenilor și mediului.
În plus față de Directiva UE 2014/95 (Directive privind Raportarea Financiară Non-Financiară) și Directiva privind Raportarea Corporativă privind Sustenabilitatea (CSRD), cadrul de finanțare durabilă include și o altă unealtă importantă de divulgare, respectiv Taxonomia UE.
O nouă propunere pentru o Directivă privind Raportarea Corporativă privind Sustenabilitatea
La 21 aprilie 2021, Comisia a adoptat o propunere pentru o Directivă privind Raportarea Corporativă privind Sustenabilitatea (CSRD), care ar modifica cerințele existente de raportare ale NFRD (Directivei privind Raportarea Financiară Non-Financiară).
Propunerea:
extinde sfera la toate companiile mari și toate companiile listate pe piețele reglementate (cu excepția microîntreprinderilor listate) necesită auditul (asigurarea) informațiilor raportate introduce cerințe de raportare mai detaliate și o cerință de raportare conform standardelor obligatorii de raportare a sustenabilității UE necesită ca companiile să 'eticheteze' digital informațiile raportate, astfel încât să fie ușor de citit de mașină și să intre în punctul unic de acces european prevăzut în planul de acțiune al uniunii piețelor de capital. În plus, propunerea Comisiei prevede adoptarea standardelor de raportare a sustenabilității UE. Standardele provizorii vor fi dezvoltate de Grupul consultativ european privind raportarea financiară (EFRAG) și vor fi adaptate la politicile UE, contribuind în același timp la inițiativele internaționale de standardizare.
Primul set de standarde a fost adoptat până în octombrie 2022 și include următoarele declarații:
Rolul Taxonomiei UE Taxonomia
UE poate fi descrisă ca un sistem de clasificare verde care traduce obiectivele climatice și de mediu ale UE în criterii clare pentru a crea un limbaj comun în jurul activităților verzi pentru anumite activități economice în scopuri de investiții.
Obiectivele stabilite de Taxonomia UE sunt:
1. Mitigarea schimbărilor climatice
2. Adaptarea la schimbările climatice
3. Utilizarea și protecția durabilă a resurselor de apă și marine
4. Trecerea la o economie circulară
5. Prevenirea și controlul poluării
6. Protecția și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor
Valoarea adăugată a Taxonomiei UE constă în faptul că poate contribui la creșterea investițiilor în proiecte verzi necesare pentru implementarea Pactului Verde European.
Împreună cu Directiva privind Raportarea Corporativă privind Sustenabilitatea (CSRD), Taxonomia UE va asigura că companiile care cad sub incidența CSRD dezvăluie informații despre performanțele lor de mediu și activitățile economice aliniate la Taxonomie.
Această lege se aplică începând cu 10 martie 2021 și completează divulgările corporative prin crearea unui cadru cuprinzător de raportare pentru produsele financiare și entitățile financiare. Diferite strategii de investiții pot implica investiții în activități economice cu diferite niveluri de performanță de mediu.
De aceea, Regulamentul privind divulgarea finanțelor durabile (SFDR) distinge cerințe de divulgare pentru:
- Produse financiare care pretind că au 'investiții durabile' ca obiectiv (în obiectivele de mediu) sunt adesea denumite produse financiare 'verzi închis'.
- Produse financiare care pretind să promoveze caracteristici sociale sau de mediu (adesea denumite produse financiare 'verzi deschis').